Pasztet- pasta bez pieczenia:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso i warzywa bez 1 cebuli zalać 1 litrem wody, zagotować, zebrać tzw szumowiny, zmniejszyć ogień,
do wywaru dodać listek, ziele, suszone grzyby, papryczkę i suszone pomidory, dodać całe ząbki czosnku, pieprz ziarnisty, sól do smaku i gotować do miękkości.
Następnie odlać przez sitko wywar, który zamrażam jako baza na sos.
Mięso, marchew, seler, pietruszkę i 1 zeszkloną cebulę zemleć 3 razy
Doprawić dodając pieprz ziołowy, sól , gałkę muszkatołową. Doprawiamy pod swój smak.
Pastę mięsną przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Jest to doskonała i dietetyczna pasta do smarowania świeżego pieczywa, dodając na wierzch plaster ogórka, pomidora itd..
Komentarze