Pasztet mięsny z wątróbką

4.47 (192 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo lubimy pasztet, a do kupnych nie mam zaufania,gdyż nie wiem,co się w nich znalazło.Stąd z kilku rodzajów mięs i wątróbki upiekłam dwie keksówki własnego.Oj,długo to on nie poleży.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 ugotowany udziec z indyka
    1 ugotowane udko z kurczaka
    30 dag surowej łopatki wieprzowej bez kości
    50 dag surowego mięsa z szynki wieprzowej
    20 dag wątróbki wieprzowej
    50 dag wątróbki drobiowej
    2 spore marchwie
    1 duża pietruszka
    2 duże cebule
    4 duże ząbki polskiego czosnku
    6 dużych jaj
    6 łyżek bułki tartej
    3 liście laurowe
    6 ziaren ziela angielskiego
    4 łyżki sosu sojowego
    sól do smaku
    1 czubata łyżka pieprzu czarnego ziarnistego
    1 łyżka czubata słodkiej papryki mielonej
    pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
    pół łyżki kminku
    pół łyżki rozmarynu suszonego
    pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    1 łyżka mielonej gałki muszkatołowej
    3 czubate łyżki smalcu ze skwarkami
    ok.2 dużych łyżek wazowych bulionu z gotowania mięsa
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasztet

Pasztet mięsny z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet 1 1. Mięso z szynki i łopatkę umyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki.Zalałam wodą i zagotowałam.Odszumowałam i dołożyłam obrane marchwie i pietruszkę oraz listki laurowe i ziele angielskie oraz pieprz w ziarenkach.Gotowałam ok.pół godziny,po czym posoliłam całość i gotowałam następne pół godziny. Obydwa rodzaje wątróbki umyłam .Wieprzową pokroiłam na mniejsze kawałki a drobiową przekroiłam na połówki.Wrzuciłam je do garnka z gotującym się mięsem i gotowałam razem ok.10 minut.Wyjęłam z garnka mięsa,wątróbki i warzywa a wywar przecedziłam i odstawiłam do przestudzenia. Mięso z gotowanego indyka i kurczaka podzieliłam na kawałki i zblendowałam w rozdrabniaczu elektrycznym wraz z cebulami i czosnkiem.Można oczywiście zemleć w maszynce do mięsa dwu albo trzykrotnie,ale z lenistwa wolałam użyć rozdrabniacza. Gdy mięsa przestygły je także rozdrobniłam wraz z marchwią i pietruszką.
  • pasztet 2 2. Wszystko przełożyłam razem do miski,wsypałam pieprz mielony,obie papryki w proszku,rozmaryn,gałkę muszkatołową i kminek.Dołożyłam smalec ze skwarkami (nie miałam w domu boczku czy słoniny,więc dodałam smalec żeby pasztet nie wyszedł za suchy).
  • pasztet 3 3. Wsypałam bułkę tartą,wbiłam jajka i posoliłam.Wyrabiałam ręką dokładnie masę,by równomiernie przeszłą przyprawami.Wlałam dwie łyżki wazowe wystudzonego bulionu z gotowania mięsa i wątróbki oraz sos sojowy i wymieszałam.Spróbowałam odrobinę,żeby sprawdzić czy trzeba jeszcze doprawić.Ciut dosoliłam.Masa była dość rzadka,ale kleista.
  • pasztet 4 4. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni-góra i dół. Przygotowałam dwie długie keksówki,natłuściłam i posypałam bułką tartą.Wyłożyłam do obu po połowie masy i zwilżoną w zimnej wodzie łyżką wygładzałam powierzchnię.
  • pasztet 5 5. Piekłam pasztet godzinę .
  • pasztet 6 6. Po wystudzeniu wyjmowałam z foremek.

Porady

Mięsa mogą być różne.Ja użyłam takich,które często pozostają mi z gotowania obiadu lub są niepodzielne.Mogą być gotowane lub surowe.Zamrażam je wtedy i jak nazbiera mi się ich większa ilość robię np.pasztety czy farsze lub zapiekanki. Pasztet jest nie za suchy i nie za mazisty.Dobrze smakuje z ciemnym pieczywem i z warzywami np. z ogórkiem kiszonym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować