Pasztet jajeczny z parówką

4.5 (183 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Ten jajeczny pasztet to mój mały eksperyment, bo nigdy nie łączyłam parówek z jajkami, wyszło pysznie i niebanalnie, delikatne w smaku jajka wspaniale się połączyły smakiem z parówką,myślę że na to danie niejeden łasuch się skusi. Poza długim pieczeniem w kąpieli wodnej szybko się robi !

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 10 jaj gotowanych na twardo
    5 jaj surowych
    3-4 cienkie parówki dobrej jakości
    100 g sera żółtego
    1/2 papryki czerwonej
    kawałek pora
    3 łyżki bułki tartej
    duża szczypta gałki muszkatołowej
    sól do smaku
    pieprz młotkowany z kolendrą do smaku

Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Pasztet jajeczny z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotowane na twardo obieramy ze skorupek, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty na drobniutko żółty ser, doprawiamy masę do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Wyrabiamy masę dokładnie łyżką.
  • 2. Parówki obieramy z folii.
    Naczynie ceramiczne o wym 27/14 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy połowę masy jajecznej kładziemy wzdłuż parówki i przykrywamy resztą masy.Naczynie przykrywamy folią aluminiową -wierzch i ustawiamy w większej blaszce napełnionej do 1/4 powierzchni naczynia wodą.Pieczemy około 1,2 godz w temp 180*c.na parę minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową. Wyjąć z piekarnika zostawić do całkowitego wystygnięcia.Zimny pasztet kroić na grube plastry serwować z sosem chrzanowym na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Parówki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować