Pasztet jaglano-soczewicowo-marchwiowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pasztet można kroić cienko i kłaść na kanapce, albo w grube plastry i podawać jako pieczeń do obiadu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
    2/3 szklanki kaszy jaglanej surowej
    4 marchewki
    cebula
    2 ząbki czosnku
    łyżka oliwy
    2 łyżki mąki(u nas orkiszowej)
    łyżeczka kuminu
    2 łyżeczki curry
    łyżeczka słodkiej papryki
    2 cm. świeżego imbiru
    sól do smaku

Pasztet jaglano-soczewicowo-marchwiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pasztet 1. Kaszę jaglaną ugotowałam w 1,5 szklanki wody. Soczewicę ugotowałam również w 1,5 szklanki wody. Obraną i pokrojoną w kawałki marchew, cebulę pokrojoną w ćwiartki i całe ząbki czosnku upiekłam na blasze, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - około 20 minut. Upieczone warzywa utarłam na średnich oczkach i wymieszałam wraz z pokrojonym w plasterki imbirem. W misce wymieszałam ugotowaną kaszę z soczewicą wraz z warzywami. Dodałam mąkę, oliwę, sól i przyprawy. Przełożyłam do formy i piekłam ok 2 godziny w temperaturze 180 stopni.

Porady

Po upieczeniu można go wyjąć z formy dopiero wtedy gdy całkiem wystygnie, inaczej będzie się kruszył.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy