Pasztet gotowany w plastrach marchewki

4.5 (195 ocen)

  • 30 min

Pasztety gotowane na parze to wykwintne potrawy podawane na zimno.

  • 30 min

Składniki:

  • 25 dag łopatki
    25 dag wołowiny
    1 duża marchew,
    1 czerstwa bułka,
    1 szt. jajko,
    1 łyżka przyprawy pasztet szlachecki z pieca
    1 łyżeczka soli
    3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    1 łyżka ziół prowansalskich
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet gotowany w plastrach marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy 2 razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Powstałą masę łączymy z czerstwą bułką, namoczoną uprzednio w wodzie. Bułka wiąże masę i ją spulchnia ją. Jako dodatkowy składnik wiążący masę dodajemy jajko.
    Składniki pasztetu starannie wyrabiamy, a otrzymaną masę doprawiamy do smaku solą, łyżką przyprawy do pasztetu i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Masa powinna mieć jednolitą strukturę o pikantnym smaku.
    Marchew obieramy ze skórki i za pomocą obieraka do warzyw kroimy w długie cienkie paski, które układamy, na rozłożonej folii spożywczej, tworząc prostokąt, każdy pasek marchewki musi zachodzić na siebie.

    Przyrządzoną masę pasztetową wykładamy na prostokąt z marchewki, zwijamy całość tak by końce marchewki zachodziły na siebie, dokładnie zwijamy folię wiążąc ją na końcach, masa powinna mieć kształt batonu. Ostrożnie przekładamy do sita parowara, przykrywamy pokrywką, a na dno pojemnika ociekowego wsypujemy łyżke ziół prowansalskich. gotujemy na parze ok. 40 minut.
    Gdy pasztet przestygnie wyjmujemy go z pojemnika w którym się gotował i wstawiamy do lodówki do zupełnego wystygnięcia.

    Gdy pasztet jest gotowy, wyjmujemy go z folii i kroimy w plastry, podajemy na zimno.

Porady

Do pasztetów na zimno można podawać sosy zimne, sałatki i pieczywo. Pasztety takie mogą być również podawane w galarecie, wówczas pasztet kroi się w plastry, układa na półmisku i zalewa cienką warstwą przestudzonej galarety i podaje się z ostrym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować