Pasztet Gerwazy ze śliwkami i pistacjami

4.51 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pasztet Gerwazy o wyrafinowanym smaku z wołowiny, z zielonymi pistacjami, pachnący suszonymi śliwkami i brandy to dzieło z przepisów firmy A. Blikle przygotowane według starej rodzinnej receptury.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • • 500 g mięsa wołowego z udźca
    • 200 g słoniny
    • 3 cebule
    • 4 jajka
    • 150 g suszonych śliwek
    • 1 kieliszek winiaku
    • 50 g łuskanych orzechów pistacjowych
    • 2 liście laurowe
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • sól, pieprz, gałka muszkatałowa
    • kilka łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet gerwazy ze śliwkami i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet Gerwazy 1. • Rozgrzać olej i podsmażyć pokrojone mięso.
    • Dodać pokrojoną słoninę, obrane cebule przekrojone na pół, liście laurowe i ziele angielskie.
    • Zalać 2 szklankami wody i gotować do miękkości.
    • Śliwki pokroić w paseczki i zalać alkoholem. Odstawić na czas gotowania się mięsa.
    • Ugotowane mięso ze słoniną i cebulę odcedzić, usunąć przyprawy i zemleć w maszynce.
    • Dodać jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszać.
    • Na koniec dodać śliwki i pistacje.
    • Masę przełożyć do keksówki wyłożonej folią aluminiową i piec w temp. 180 st.C przez 40 minut.

Porady

Pasztet można zamrażać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować