Pasztet drobiowy ze śliwkami

4.51 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Łatwy

Pasztet w sam raz na wielkanoc.

  • Łatwy

Składniki:

  • - wątróbka drobiowa: 900 gramów
    - pierś z kurczaka: 600 gramów
    - cebula duża: 1 sztuka
    - marchew: 2 sztuki
    - pietruszka: 1 sztuka
    - jaja: 2 sztuki
    - żółtko: 1 sztuka
    - śliwki suszone: 1 opakowanie
    - pieprz sól: 1 szczypta
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - ziele angielskie: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.51 (149 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę dokładnie oczyścić z błon. Pierś z kurczaka umyć. Warzywa obrać. Pierś z kurczaka zalać wodą,posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie. Dodać oczyszczone warzywa gotować do miękkości. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać oczyszczoną i osuszoną wątróbkę, usmażyć, przyprawić. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, ostudzić. Następnie pierś, wątróbkę i warzywa zmiksować, dodać 4 łyżki wywaru, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać 2 jajka i ponownie zmiksować. Tak przygotowaną masę wyłożyć do foremki (26x10 cm), przełożyć śliwkami. Wierzch posmarować żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 200 stopniach przez ok 45-50 min. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia. Przed podaniem udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować