Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką

4.5 (191 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Propozycja na delikatny, bardzo aromatyczny pasztet drobiowy z delikatną nutą słodyczy dzięki zawartości suszonych śliwek. Smak pasztetu dodatkowo podkreślają aromatyczne zioła i świeża natka pietruszki. Pasztet jest produktem bezglutenowym dzięki zastosowaniu ekspandowanego amarantusa.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 400 g wątróbki drobiowej
    - 300 g piersi z kurczaka
    - 2 białe cebule
    - 1 szklanka amarantusa ekspandowanego
    - 1 jajko
    - 1/3 szklanki mleka (u mnie bez laktozy)
    - 1 pęczek natki pietruszki
    - 1 garść suszonych śliwek
    - olej rzepakowy do smażenia
    PRZYPRAWY:
    - 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
    - 1,5 łyżeczki tymianku
    - 1,5 łyżeczki majeranku
    - 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
    - pieprz
    - sól himalajska
    + bulion warzywny (do gotowania kurczaka)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy z amarantusem i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Wątróbkę drobiową dokładnie myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy ją z włókien.

    Pierś kurczaka wrzucamy do gotującego się bulionu warzywnego na około 12 minut.
  • 2 2. bule kroimy w kostkę i podsmażamy ją na 2 łyżkach oleju rzepakowego.
  • 3 3. Gdy cebulka delikatnie się podsmaży, dodajemy do niej pokrojoną wątróbkę i smażymy wszystko jeszcze około 3 minut. Cały czas mieszamy.

    Zarówno usmażoną z cebulą wątróbkę, jak i ugotowanego w bulionie kurczaka odstawiamy do ostygnięcia.
  • 4 4. Następnie 1 szklankę ekspandowanego amarantusa zalewamy 1/3 szklanki mleka (u mnie bez laktozy).

    Natkę pietruszki siekamy, a suszone śliwki parzymy wrzątkiem.
  • 5 5. Kiedy wątróbka z cebulą oraz kurczak ostygną, mielimy je w maszynce do mięsa wraz z natką pietruszki i namoczonym w mleku amarantusem.

    Do zmielonych składników dodajemy jajko, przyprawy: majeranek, tymianek, gałkę muszkatołową, słodką paprykę, sporą ilość czarnego pieprzu oraz dosalamy wszystko solą himalajską.
  • 6 6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy je do formy wyłożonej papierem do pieczenia w następujący sposób:
    warstwa masy pasztetowej - suszone śliwki - warstwa masy pasztetowej.

    Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.

    Życzę smacznego! :)

Porady

Pasztet studzimy, a następnie wstawiamy go na około 2 godziny do lodówki aby całkowicie stężał. Po tym czasie możemy przystąpić do krojenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować