Pasztet drobiowo-wieprzowy z papryką i oliwkami

0 (0 ocen)

Do pasztetu wykorzystałam mięso oraz warzywa z rosołu. Wątróbkę też ugotowałam w rosole dzięki czemu zyskał niepowtarzalny smak a pasztet był bez żadnych zbędnych smażonych dodatków.

Składniki:

  • 3 uda z kurczaka
    50 g. wątróbki wieprzowej
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1 biała część pora
    1/2 bulwy selera
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    10 zielonych oliwek
    4 plastry papryki konserwowej
    1 jajko
    1 szklanka bułki tartej
    1 łyżeczka:
    chili , soli , pieprzu , bazylii
    masło+ bułka tarta do wysypania keksówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowo-wieprzowy z papryką i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • na pasztet 1. Podudzia , wątróbkę oraz włoszczyznę ( marchew , pietruszki , seler i pora) gotujemy do miękkości ( u mnie ugotowane w rosole).
    Mięso oraz warzywa kroimy w małe kawałki ( uda oddzielamy od kości).
    Cebulę kroimy drobno , czosnek przeciskamy przez praskę.
  • masa na pasztet 2. Całość mielimy w maszynce do mielenia mięsa trzy krotnie. Doprawiamy solą , pieprzem , bazylią i chili , dodajemy jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
  • z warzywami 3. 1/2 masy przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki wierzch posypujemy pokrojonymi oliwkami i papryką konserwową. Przykrywamy resztą masy pasztetowej.
  • 4. Pieczemy 40 min w 180 st z termoobiegiem grzanie góra-dół. ( środkowa półka)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskotłuszczowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować