Do pasztetu wykorzystałam mięso oraz warzywa z rosołu. Wątróbkę też ugotowałam w rosole dzięki czemu zyskał niepowtarzalny smak a pasztet był bez żadnych zbędnych smażonych dodatków.
Składniki:
3 uda z kurczaka
50 g. wątróbki wieprzowej
4 marchewki
2 pietruszki
1 biała część pora
1/2 bulwy selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
10 zielonych oliwek
4 plastry papryki konserwowej
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka:
chili , soli , pieprzu , bazylii
masło+ bułka tarta do wysypania keksówki
Pasztet drobiowo-wieprzowy z papryką i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia , wątróbkę oraz włoszczyznę ( marchew , pietruszki , seler i pora) gotujemy do miękkości ( u mnie ugotowane w rosole).
Mięso oraz warzywa kroimy w małe kawałki ( uda oddzielamy od kości).
Cebulę kroimy drobno , czosnek przeciskamy przez praskę.
2.Całość mielimy w maszynce do mielenia mięsa trzy krotnie. Doprawiamy solą , pieprzem , bazylią i chili , dodajemy jajko i bułkę tartą. Wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
3.1/2 masy przekładamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą keksówki wierzch posypujemy pokrojonymi oliwkami i papryką konserwową. Przykrywamy resztą masy pasztetowej.
4.Pieczemy 40 min w 180 st z termoobiegiem grzanie góra-dół. ( środkowa półka)
Komentarze