No cóż, ktoś jeszcze pamięta smak prawdziwego domowego pasztetu?Dziś te z puszki, w których króluje MOM, soja i chyba mielona dykta, mogę polecić co najwyżej jako...Albo nie będę polecał.
Średni
Składniki:
- wieprzowina: 1 kilogram
- wołowina: 1 kilogram
- mięso drobiowe: 1 kilogram
- tusza królika: 1 sztuka
- słonina: 300 gramów
- wątróbka drobiowa: 300 gramów
- czerstwa bułka: 4 sztuki
- żurawina suszona całe owoce: 100 gramów
- owoce jałowca: 10 sztuk
- ziele angielskie w ziarnach: 10 sztuk
- Liscie laurowe: 4 sztuki
- jajka: 10 sztuk
- marchewka: 2 sztuki
- pietruszka: 2 sztuki
- sól: 3 szczypty
- pieprz: 4 szczypty
Pasztet domowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy królika, drób wieprzowinę i wołowinę w przyprawach.
2.Dodajemy warzywa marchewkę i pietruszkę
3.Słoninę podsmażamy dodajemy do niej sparzoną wątróbkę, czerstwą bułkę,
4.Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielemy trzy razy.
5.Dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przyprawy i żurawinę.
6.Do formy wyłożonej słoniną wykładamy masę którą posypujemy bułką tartą układamy plastry słoniny
Pieczemy w temperaturze 180°C przez mniej więcej godzinę.
Komentarze