Pasztet domowy z żurawiną

4.51 (170 ocen)

  • Średni

No cóż, ktoś jeszcze pamięta smak prawdziwego domowego pasztetu?Dziś te z puszki, w których króluje MOM, soja i chyba mielona dykta, mogę polecić co najwyżej jako...Albo nie będę polecał.

  • Średni

Składniki:


  • - wieprzowina: 1 kilogram
    - wołowina: 1 kilogram
    - mięso drobiowe: 1 kilogram
    - tusza królika: 1 sztuka
    - słonina: 300 gramów
    - wątróbka drobiowa: 300 gramów
    - czerstwa bułka: 4 sztuki
    - żurawina suszona całe owoce: 100 gramów
    - owoce jałowca: 10 sztuk
    - ziele angielskie w ziarnach: 10 sztuk
    - Liscie laurowe: 4 sztuki
    - jajka: 10 sztuk
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka: 2 sztuki
    - sól: 3 szczypty
    - pieprz: 4 szczypty
Wystaw ocenę:

4.51 (170 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet domowy z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotujemy królika, drób wieprzowinę i wołowinę w przyprawach.
  • 2. Dodajemy warzywa marchewkę i pietruszkę
  • 3. Słoninę podsmażamy dodajemy do niej sparzoną wątróbkę, czerstwą bułkę,
  • 4. Odstawiamy wszystko do ostygnięcia, a potem mielemy trzy razy.
  • 5. Dodajemy surowe jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy przyprawy i żurawinę.
  • 6. Do formy wyłożonej słoniną wykładamy masę którą posypujemy bułką tartą układamy plastry słoniny
    Pieczemy w temperaturze 180°C przez mniej więcej godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Mięso Wieprzowina Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować