Pasztet cukiniowo dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy od soku. Odmierzamy 3 szklanki i przekładamy do miski.
Dynie obieramy ze skóry i także ścieramy na tej samej tarce.
Cebule miksujemy z natką pietruszki na drobno.
Dodajemy do masy cukiniowo dyniowej.
Białka jaj ubijamy na sztywno.
2.Do warzyw dodajemy bułkę tartą , żółtka jaj.
Doprawiamy do smaku pieprzem i kucharkiem.
3.Mieszamy na jednolitą masę najlepiej mikserem.
Do masy dodajemy ubite białka i starty ser.
4. Delikatnie mieszamy łyżką .
Formę keksówke wykładamy folią aluminiową. Smarujemy ją olejem, a następnie posypujemy bułką tartą.
Wykładamy masę do formy.
5.Pieczemy 70 minut w 200 stopniach C.
Po upieczeniu studzimy w formie.
Komentarze