Pasztet babci Marysi

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Nazwały go tak moje wnuki. Jest firmowym daniem mojej kuchni, a w jego przygotowaniu pomaga mi 6-letnia wnuczka Michasia.

Składniki:

  • 1 kg mięsa (zamrożonych wcześniej pozostałości z obiadów)
    1 kg podgardla (lub boczku)
    1 kg wątróbek drobiowych (lub wątroby wieprzowej)
    10 dag słoniny
    2 średnie cebule
    3 jaja
    1-2 czerstwe bułki
    przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, gałka muszkatołowa, liść
    laurowy, ziele angielskie, przyprawa uniwersalna
    ugotowane i zmielone warzywa: marchew, seler, pietruszka, suszone grzyby lub pieczarki
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet babci marysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet babci Marysi 1. Mięso rozmrażamy i mielimy. Podgardle gotujemy z przyprawami i cebulą. Studzimy.
  • 2. Do wody wkładamy wątróbki i gotujemy 3 minuty. Studzimy i mielimy 2-3 razy. W ostudzonym wywarze moczymy bułki.
  • 3. Mięso, podgardle i wątróbki wyrabiamy z odciśniętymi bułkami, przyprawami i zmielonymi
    warzywami na jednolitą masę.
    Jeśli jest zbyt sucha lub za gęsta,
    dolewamy wywaru. Pieczemy
    ok. godziny w natłuszczonych
    formach, na wierzchu
    układamy kawałki słoniny

Porady

● Pasztet można oczywiście przygotować tylko z mięsa, ale dodatek warzyw i grzybów wzbogaca jego smak i aromat. ● Pasztet najlepiej piec w małych foremkach – keksówkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Słonina Podgardle

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować