Pasztet babci

4.5 (193 ocen)

  • 4 godz.

Otrzymałam go od swojej mamy,jest wyjątkowo smaczny,wilgotny,mój synek uwielbia go

  • 4 godz.

Składniki:

  • Około 1kg królika,0,75 kg mięsa wieprzowego(może być boczek),0,75 dag wołowego,0,5kg wątróbki drobiowej,3 kajzerki,2 cebule,2 marchewki,seler,2 pietruszki,gałka muszkatołowa,sól,pieprz,3 jajka,listek laurowy,ziele angielskie.
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wieprzowe,wołowe,królika zalewamy wodą i gotujemy z warzywami,listkiem laurowym,zielem angielskim do miękkości.Pod koniec gotowania dodajemy wątróbkę i obraną i pokrajaną na 4 cebulę.Następnie mięso obieramy i przepuszczamy przez maszynkę,wątróbkę i cebulę też.Warzywa ugotowane możemy dodać do pasztetu(ja wyrzucam ).W wodzie w której gotowało się mięso moczymy kajzerki,i również przepuszczamy przez maszynkę,dodajemy,przyprawy i około 2 szkl wywaru z mięsa.Dodajemy żółtka i ubite na sztywno białka.Masę wyrabiamy dokładnie i wykładamy do 2 foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 1,2 godz w 180*C.Pasztet podajemy z zórawiną lub sosem chrzanowym wg uznania











Porady

Mięso można dodać wg uznania:wołowe,wieprzowe,indycze,drobiowe,dziczyznę.Możemy dodać grzyby,pieczarki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.74 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z cukinii

To może cię zainteresować