• 1 godz. 30 min

domowy pasztet z żurawiną

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (biodrówka, łopatka lub trójkąty)
    500 g wątróbki drobiowej
    200 g surowego boczku lub słoniny
    55 g suszonej żurawiny
    2 jajka
    bułka
    2 łyżki sosu sojowego
    po 1 łyżeczce curry, imbiru
    3 ząbki czosnku
    2 cebule (biała, czerwona)
    4 liście laurowe
    1/2 gałki muszkatołowej
    woda
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Wątróbka Pasztet

Pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotujemy na wolnym ogniu 1. Mięso wraz z wątróbką oczyścić. Do jednego garnka włożyć pokrojone
    w kawałki mięso i boczek, dodać obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki,
    obrany czosnek i pozostałe przyprawy. zalać wodą (około 800 ml ) i
    gotować pod przykryciem 40 minut na wolnym ogniu. wątróbkę włożyć do
    drugiego garnka i zalać małą ilością wody, gotować pod przykryciem.
    Po ugotowaniu dodać do mięsa pokruszoną bułkę, a wątróbkę
    odcedzić. Wszystko przestudzić i przekręcić przez maszynkę dwa razy
    wraz z rosołem w którym się gotowało mięso. Do masy dodać żurawinę,
    2 jajka, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Nagrzać piekarnik
    do 180 C. Formę do pieczenia wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
    Pasztet przełożyć do formy, wyrównać wierzch. uderzyć formą o blat
    by się w formie ułożył. Posypać delikatnie grubo mielonym pieprzem.
    Wstawić do piekarnika na 50 minut. Po upieczeniu odczekać aż ostygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.69 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet

To może cię zainteresować