Pasztet

4.5 (149 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Bez tego pasztetu święta nie byłby świętami.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • NA 4 KG PASZTETU:

    0,5 kg boczku
    1 udziec indyka
    1 ozorek świński
    0,5 kg serca wołowego
    0,5 kg szpondru wołowego
    1 cały kurczak
    0,5 kg wątróbki świńskiej

    1/4 selera
    15 cm pora
    1 cebula
    liść laurowy
    10 ziaren pieprzu czarnego
    1 duża bułka wrocławska
    1 jajo - na 0,5 kg zmielonego mięsa
    sól
    pieprz
    0,5 rozdrobnionej gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie gatunki mięsa, poza wątróbką, seler, por, przypaloną cebulę, listek laurowy oraz ziarna pieprzu gotujemy do miękkości w 0,5 l wody.
  • pasztet 2. Gdy mięso zmięknie dodajemy wątróbkę, pokrojoną na kawałki bułkę i gotujemy jeszcze 20 minut. Studzimy i wyjmujemy kości.
  • Pasztet 3. Mięso mielimy dwukrotnie i doprawiamy jajkami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Zmielone mięto wykładamy do foremek wyłożonych papierem.
  • pasztet 4. Pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni przez 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować