Kolejny przepis z książki Gordona Ramsaya. Coś dla osób którym znudziły się ziemniaki podawane w tradycyjny sposób. Te paszteciki świetnie komponują się z pieczonymi mięsami oraz rybami.
Składniki:
1/2 główki poszatkowanej włoskiej lub piekińskiej kapusty
500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
25 g masła i 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
sól i pieprz do smaku
odrobina mąki
„paszteciki” z ziemniaków i gotowanej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wrzącej i osolonej wody włóż poszatkowaną kapustę. Blanszuj przez 2-3 min, następnie odcedź ją i dokładnie osącz.
2.Wymieszaj kapustę z masą ziemniaczaną i dobrze dopraw solą i pieprzem.
3.Dłońmi posypanymi lekko mąką uformuj z uzyskanej masy „paszteciki”.
4.Na patelni rozpuść masło i wlej oliwę z oliwek. Na małym ogniu smaż paszteciki,aż zaczną się rumienić od spodu. Przewróć je na drugą stronę i smaż, aż a całości będą zarumienione i chrupiące.
Komentarze