Paszteciki z suszonymi grzybami

4.47 (163 ocen)

Nadzienie ze szlachetnych grzybów leśnych, otulone kruchym ciastem - proste a jakie pyszne!

Składniki:

  • ciasto:
    * 30 dag dowolnej mąki pszennej
    * 10 dag masła
    * 7 dag smalcu
    * 2 łyzki gęstej śmietany
    * 1 jajko
    * 1/2 łyżeczki soli
    nadzienie:
    * 20 dag suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
    * 1 cebula
    * 1 łyzka masła
    * 2 łyzki bułki tartej
    * sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.47 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ciasto:Tłuszcz posiekać z mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.Grzyby namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień odcedzić i zalać wrzątkiem. Ugotować do miękkości - najlepiej z wywaru zrobić zupę grzybową, a grzyby wykorzystać do pasztecików. Cebulę poszatkować i podsmażyć na maśle nie rumieniąc. Zmielić w blenderze grzyby i cebulę. Do masy dodać bułkę tartą, popieprzyć i posolić. Wymieszać na gładką masę. Wyjąć ciasto z lodówki rozwałkować na grubość około 4 mm i pokroić na paski o szerokości około 7 cm. Na środek każdego paska nałożyć łyżeczką farsz , skleić boki i delikatnie zrolować , pokroić ukośnie lub na kwadraciki około 7 cm paszteciki. Tak przygotowane paszteciki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną formę. Posmarować rozmąconym białkiem można posypać kminkiem lub sezamem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 °C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować