Bułeczki z serem i szynką

0 (0 ocen)

Świetna przekąska na kolacje lub do piwa

Składniki:

  • CIASTO:
    1,5 szkl. mąki
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół kostki masła
    1 jajko
    1 żółtko
    sól, pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej

    FARSZ:
    30 dag żółtego sera
    filiżanka śmietanki 30%
    3 jajka
    10 dag szynki
    sól, pieprz
    ostra papryka mielona
    2 łyżki wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bułeczki z serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać masło, jajko i żółtko, doprawić, oprawić gałką muszkatołową i zagnieść gładkie ciasto, po czym wstawić na godzinę pod przykryciem do lodówki.
  • 2. Ser zatrzeć na tartce o dużych oczkach. Śmietanką ubić z jajkami, dodać ser i pokrojoną w kostkę szynkę, przyprawy, skropić alkoholem.
  • 3. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wylepić nim natłuszczone foremki,
    nałożyć farsz, przykryć ciastem. (w górnym cieście zrobić otworek, przez który będzie w czasie pieczenia uchodzić para)
  • 4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec za złoty kolor ok 30 min w temp 200 stop C
    Po upieczeniu pozostawić 5 min w foremkach, po czym wyłożyć na półmisek i podawać na ciepło.

Porady

Jeżeli używamy form szklanych lub aluminiowych pokrytych porcelaną z teflonem to zmniejszamy temp w piekarniku o 10 stop C

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować