Bułeczki z serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, dodać masło, jajko i żółtko, doprawić, oprawić gałką muszkatołową i zagnieść gładkie ciasto, po czym wstawić na godzinę pod przykryciem do lodówki.
2.Ser zatrzeć na tartce o dużych oczkach. Śmietanką ubić z jajkami, dodać ser i pokrojoną w kostkę szynkę, przyprawy, skropić alkoholem.
3.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, wylepić nim natłuszczone foremki,
nałożyć farsz, przykryć ciastem. (w górnym cieście zrobić otworek, przez który będzie w czasie pieczenia uchodzić para)
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec za złoty kolor ok 30 min w temp 200 stop C
Po upieczeniu pozostawić 5 min w foremkach, po czym wyłożyć na półmisek i podawać na ciepło.
Porady
Jeżeli używamy form szklanych lub aluminiowych pokrytych porcelaną z teflonem to zmniejszamy temp w piekarniku o 10 stop C
Komentarze