2 opakowania ciasta francuskiego
Farsz
0,5 kg mięsa mielonego
0,5 k pieczarek
2 cebule
1 ząbek czosnku
Przyprawy: po łyżce papryki słodkiej, przyprawy do gyrosa i przyprawy do kurczaka, odrobinę ziół prowansalskich,
Paszteciki z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki zetrzeć na tarce jarzynówce i podsmażyć na oleju z odrobiną soli i pieprzu aż wyparuje woda.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przycisnąć przez praskę i podsmażyć razem na oleju aby się zeszkliło, dodać mięso mielone i podsmażyć ok 6 min następnie dodać przyprawy i podsmażone pieczarki i chwilę jeszcze smażyć. Farsz wyłożyć najlepiej na sitko (durszlak) aby odsączył się z oleju i wystygł.
2.Ciasto francuskie lekko rozwałkować i pokroić na 15 równych kwadratów. Na każdym rozłożyć farsz i zlepiać według uznania. I to samo zrobić z drugim ciastem francuskim.
3.Gotowe paszteciki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je na wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec ok 15 min w 190 st. C
Komentarze