Paszteciki z mięsem i kapustą

4.87 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Możemy je przyrządzić także z farszem pieczarkowym lub z samym mięsem.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki
    ● 2 jajka
    ● 5 dag drożdży
    ● 1 szkl. kwaśnej śmietany
    ● sól
    ● 20 dag margaryny
    ● kminek do posypania
    ● jajko do smarowania
    Farsz:
    ● 1 kg łopatki bez kości
    ● 80 dag kapusty kiszonej
    ● 2-3 cebule
    ● 10 dag masła
    ● olej
    ● sól, pieprz, przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.87 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paszteciki z mięsem i kapustą 1. Przygotowujemy farsz: kapustę
    gotujemy ok. godziny,
    odciskamy i siekamy. Mięso
    gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i mielimy.
    Cebule kroimy w kostkę,
    dusimy na maśle z dodatkiem
    oleju. Wkładamy mięso, kapustę
    i przyprawy. Smażymy
    kilka minut. Studzimy.
  • 2. Robimy ciasto: przesianą
    mąkę siekamy nożem z miękką
    margaryną. Dodajemy jajka,
    drożdże rozprowadzone
    w śmietanie i szczyptę soli.
    Wyrabiamy ciasto.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy
    i kroimy w prostokąty 6x8 cm
    lub 3x6 cm. Pośrodku każdego
    nakładamy porcję farszu.
    Zwijamy w rulon, zlepiamy.
    Wierzch smarujemy rozkłóconym
    jajkiem i posypujemy
    kminkiem. Układamy na natłuszczonej
    blasze. Pieczemy
    na złoty kolor w 180 °C.

Porady

● Do farszu można dodać także kilka pieczarek. Należy je oczyścić, drobno pokroić i udusić na maśle razem z cebulą. ● Smak i aromat farszu wzbogacimy, dodając podczas smażenia łyżeczkę ziół prowansalskich oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Rady redakcyjnej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować