Paszteciki z kurczakiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rodzice i brat chętnie jedzą moje „wynalazki”.

Składniki:

  • ● op. mrożonego ciasta francuskiego
    ● filet z kurczaka
    ● 3 pomidory
    ● 10 dag żółtego sera
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 4 łyżki oleju
    ● żółtko
    ● sól
    ● pieprz
    ● olej do smażenia

Paszteciki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy, osuszamy
    i kroimy w paski. Czosnek
    obieramy, przeciskamy przez
    praskę. Pomidory myjemy,
    osuszamy, usuwamy gniazda
    nasienne. Miąższ kroimy
    w kostkę. Ser ścieramy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy
    olej, smażymy kurczaka ok.
    4 minut. Dodajemy czosnek,
    pomidory, ser. Doprawiamy
    pieprzem, solą i vegetą.
  • 3. Ciasto francuskie rozmrażamy,
    kroimy w kwadraty.
    Pośrodku każdego układamy
    po porcji mięsno-pomidorowego
    farszu i formujemy
    paszteciki.
  • 4. Żółtko mieszamy z łyżką
    wody i szczyptą soli. Pędzelkiem
    maczanym w żółtku
    smarujemy wierzch pasztecików.
    Następnie układamy je
    na wyłożonej pergaminem
    blasze. Rozgrzewamy piekarnik
    do temperatury 200 °C
    i pieczemy ok. 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy