Paszteciki z królikiem

4.5 (151 ocen)

  • 10 min

Wykwintny dodatek do kremowych zup.

  • 10 min

Składniki:

  • 400g ugotowanego mięsa z królika
    ok. 300g gotowego ciasta francuskiego
    1 jajko
    2 cebule
    4 łyżki masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki z królikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną cebulę pokroić w grubą kostkę i zrumienić na 2 łyżkach masła.
  • 2. Mięso dokładnie oczyścić z kości i wraz z cebulą przepuścić przez maszynkę.
  • 3. Masę przełożyć na patelnię, w której smażyła się cebula, dodać resztę masła i podsmażać 4-5 minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem .
  • 4. Ciasto rozwałkować na grubość 5-6mm, nadając mu kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i nałożyć farsz tak żeby utworzył biegnący po środku pas, równoległy do dłuższych boków i zajmujący nieco mniej niż połowę powierzchni płatu ciasta.
  • 5. Odzielić białko od żółtka i rozbełtanym białkiem posmarować oba dłuższe brzegi.
  • 6. Ciasto złożyć na pół, w ten sposób by posmarowane brzegi zetknęły się ze sobą, i mocno je docisnąć.
  • 7. Ostrym nożem pociąć na trzycentymetrowe kawałki, których przed pieczeniem nie należy od siebie oddzielać.
  • 8. Resztę białka zmieszać z żółtkiem i łyżeczką wody i za pomocą pędzelka posmarować paszteciki.
  • 9. Piec w temperaturze 220 stopni około 20 minut aż paszteciki staną się ciemnozłote.

Porady

Paszteciki dobrze smakują z zupą pieczarkową. Zamiast mięsa z królika można użyć mięsa wołowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować