Paszteciki z kminkiem

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe, kruche z pikantnym farszem z dodatkiem kminku. Świetne jako dodatek do czystego barszczu, bądź jako przekąska na przykład do piwa. Coś w sam raz dla naszych mężczyzn.

Składniki:

  • Ciasto:

    - 50 g świeżych drożdży

    - 1 łyżka cukru

    - 4 szklanki mąki pszennej

    - 2 łyżeczki soli

    - 250 g zimnego masła

    - 3 jajka

    - 1/2 szklanki śmietany 18%

    Farsz:

    -50 dkg kapusty kiszonej

    - 30 dkg pieczarek

    - 2 średnie cebule

    - 1 czerwona papryka

    - 2 łyżki kminku

    - sól i pieprz

    Dodatkowo:

    - 1 białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • paszteciki z kminkiem 1. Kapustę ugotować do miękkości ( nie płukać!)z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ostudzić , rozdrobnić. Pieczarki, cebule i paprykę pokroić w kostkę, usmażyć, odsączyć z tłuszczu. Wymieszać z kapustą, doprawić na pikantnie. Dodać kminek i dokładnie wymieszać.
  • paszteciki z kminkiem 2. Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłej wody, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone w kostkę masło i zagnieść.Dodać drożdże , jajka i śmietanę, wymieszać i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypać mąką.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 1 cm. Z ciasta wykrawać koła o średnicy około 14 cm, nakładać po łyżce farszu, składać na połowę ( tak jak na pierogi). Brzegi zlepić i zawinąć do środka.
  • paszteciki z kminkiem 3. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni ( termoobieg) piekarnika i piec przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować