Ciasto drożdżowe, kruche z pikantnym farszem z dodatkiem kminku. Świetne jako dodatek do czystego barszczu, bądź jako przekąska na przykład do piwa. Coś w sam raz dla naszych mężczyzn.
Paszteciki z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę ugotować do miękkości ( nie płukać!)z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Ostudzić , rozdrobnić. Pieczarki, cebule i paprykę pokroić w kostkę, usmażyć, odsączyć z tłuszczu. Wymieszać z kapustą, doprawić na pikantnie. Dodać kminek i dokładnie wymieszać.
2.Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną ciepłej wody, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i pokrojone w kostkę masło i zagnieść.Dodać drożdże , jajka i śmietanę, wymieszać i wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Wyrobić elastyczne ciasto, w razie konieczności podsypać mąką.Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować na grubość 1 cm. Z ciasta wykrawać koła o średnicy około 14 cm, nakładać po łyżce farszu, składać na połowę ( tak jak na pierogi). Brzegi zlepić i zawinąć do środka.
3.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni ( termoobieg) piekarnika i piec przez około 20 minut.
Komentarze