Paszteciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę posiekać z mąką, dodać drożdże roztarte z cukrem, jajka i sól, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30min.
2.Cebulę, czosnek i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na patelni na oleju, doprawić pieprzem i solą. Kapustę pokroić na drobne kawałki i gotować do zmięknięcia,przepłukać zimną wodą, zmielić w maszynce do mielenia lub drobno poszatkować. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać i dobrze doprawić.
3.Ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować cienko na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zawinąć jak roladę, kroić na około 5 cm kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 min. w temp. 180ºC aż się zarumienią. Podawać same lub z barszczem.
Porady
Kiedy do ciasta dodasz pół szklanki cukru i zamiast pieczarkami z kapustą nafaszerujesz ciasto dżemem lub nutellą otrzymasz pyszne ciasteczka!
Komentarze