Paszteciki z kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Idealne do czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:

    • 4 szklanki mąki pszennej
    • 250g margaryny
    • 60g drożdży
    • 2 łyżki cukru
    • 2 jajka
    • szczypta soli

    Farsz:

    • 500g kapusty
    • 500g pieczarek
    • 2 cebule
    • czosnek
    • sól, pieprz do smaku

    • jajko do posmarowania pasztecików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paszteciki z kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką, dodać drożdże roztarte z cukrem, jajka i sól, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30min.
  • 2. Cebulę, czosnek i pieczarki drobno pokroić, podsmażyć na patelni na oleju, doprawić pieprzem i solą. Kapustę pokroić na drobne kawałki i gotować do zmięknięcia,przepłukać zimną wodą, zmielić w maszynce do mielenia lub drobno poszatkować. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać i dobrze doprawić.
  • 3. Ciasto podzielić na kilka części, każdą rozwałkować cienko na prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku nakładać farsz, zawinąć jak roladę, kroić na około 5 cm kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 min. w temp. 180ºC aż się zarumienią. Podawać same lub z barszczem.

Porady

Kiedy do ciasta dodasz pół szklanki cukru i zamiast pieczarkami z kapustą nafaszerujesz ciasto dżemem lub nutellą otrzymasz pyszne ciasteczka!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Barszcz czerwony Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować