paszteciki z kapustą i grzybami

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najczęściej takie paszteciki służą jako dodatek do czerwonego barszczyku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki
    100 g margaryny Palmy
    1 żółtko
    1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
    1/.2 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól
    farsz:
    500 g kapusty kiszonej
    50 g suszonych grzybów lub 200 g świeżych
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 liść laurowy
    2 łyżki bułki tartej
    1 ziele angielskie
    sól, pieprz
    1 jajko
    szczypta maku
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować. Jeżeli używamy suszonych grzybów to gotujemy je (po opłukaniu) razem z kapustą. Mrożone grzyby rozmrozić, opłukać, pokroić drobno i usmażyć z cebulą na łyżce oleju. Ugotowaną kapustę odcedzić, drobno pokroić, dodać do grzybów i chwilę podsmażyć. Dodać czosnek, bułkę tartą, pieprz i sól do smaku.
  • 2.
    Ciasto zagnieść z podanych składników i rozwałkować. Wycinać paski albo kwadraty (w zależności jaki kształt chcemy im nadać) i napełniać je farszem.
    Układać paszteciki na blasze wyłożonej papierem i smarować każdy roztrzepanym jajkiem. Posypać makiem. Piec na złoty kolor w 190*C około 25 minut.

Porady

świetnie smakują też podane z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować