Paszteciki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Paszteciki to idealne danie na przekąskę czy kolację, idealnie pasują także do wszelkich zup grzybowych czy barszczu wigilijnego. Smaczne na ciepło zaraz po upieczeniu jak też na zimno. Takie same można zrobić także z mięsem i każdym innym nadzieniem jakie tylko sobie wymyślimy

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO JAK DO PIZZY

    pół kostki drożdży
    ok. 2 szklanek wody
    odrobina cukru i mąki do drożdży
    1/4 szklanki oleju
    1 jajko
    sól
    ok. pół kg mąki

    FARSZ:

    0,5 kg kiszonej kapusty
    30 dag pieczarek
    2-3 cebule
    sól i pieprz
    odrobina oleju

    dodatkowo 1 jajko do smarowania przed upieczeniem i kminek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Uszka Paszteciki Przekąski

Paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z odrobiną mąki i cukru i odstawiamy aż trochę wyrosną. Do miski wbijamy jajko, wlewamy olej, sypiemy trochę soli i sypiemy mąkę, następnie wlewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto.
  • 2. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto musi być dosyć suche a mąkę dosypujemy na wyczucie wyrabiając jednak żeby nie było za gęste. Wyrobione ciasto zostawiamy by podrosło i w tym czasie przygotowujemy farsz.
  • 3. Kapustę lekko odciskamy a gdy jest za kwaśna trochę płuczemy. Na oleju szklimy cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy, następnie dodajemy kapustę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na patelni około 20 minut. Nastepnie studzimy. Farsz jest identyczny jak do pierogów z kapustą i grzybami
  • 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy i wycinamy kwadraty lub kółka takie jak do pierogów na każdy kawałek nakłądamy odrobinę farszu i lepimy rękoma tak jak pierogi. Układamy na blasze wysypanej mąka lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy każdy pasztecik roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną kminku. Pieczemy około 20 - 30 minut na termoobiegu w temp. 160- 170 stopni.

Porady

Przepis na ciasto do pizzy jest że tak powiem "mniej więcej" gdyż to trzeba wyczuć proporcje i gęstość ciasta. Jeśli ktoś na pizzę robi inne ciasto także może ono być. Ciasto jest identyczne jak na pizzę. Świetne są na ciepło ale także na dzień jako niewielka przekąska. idealnie pasują taki paszteciki z grzybami do zupy grzybowej czy barszczu na wigilię. jeśli farsz przygotujemy innego dnia to jest to dość szybkie danie Z podanej porcji wychodzą dwie duże blachy wsuwane do piekarnika

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Grzyby Kapusta Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować