Ciasto francuskie to prosty, smaczny i szybki sposób na wykorzystanie nie tylko owoców, kremów, mięs ale i warzyw w kuchni. Przygotowane z takim nadzieniem ciekawie się prezentuje i pysznie smakuje. To także doskonała ciepła przekąska!
Składniki:
Składniki:
• 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
• 12 małych plasterków wędliny,
• 12 słupków z sera żółtego,
• Około 0,5 kg fasoli szparagowe zielonej,
• Jajko do posmarowania,
• Przyprawa do grilla do posypania
Paszteciki z fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę płuczemy, osuszamy, przycinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i delikatnie studzimy.
Ciasto francuskie rozwijamy. Gotowe dzielimy na 12 części.
Na każdym wyciętym prostokącie na środku układamy słupek sera, plasterek wędliny oraz po 3-4 fasolki.
2.Ciasto francuskie nacinamy pod skosem do prawej i lewej stronie ułożonych składników.
3.Zaplatamy go ku górze. Gotowe paszteciki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawą.
Pieczemy około 15 minut w 200°C. Podajemy na ciepło.
Komentarze