Paszteciki z farszem pieczarkowym

4.46 (190 ocen)

  • 25 min

W sam raz do czerwonego barszczu.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,

    60dag pieczarek,

    1 duża cebula,

    3 ząbki czosnku

    Sól pieprz,

    2 łyżki masła ,

    Jajko
Wystaw ocenę:

4.46 (190 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z farszem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na małe ćwiartki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę i czosnek ( na małym ogniu aby czosnek się nie przepalił – będzie gorzki). Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy około 20 minut ( musi wyparować woda). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Ciasto francuskie można kupić zarówno mrożone jak też tylko schłodzone. Nie ma znaczenia jakie kupimy bo każde jest dobre. Takie ciasto rozmrażamy ( jeśli było zamrożone), następnie lekko wałkujemy na stolnicy. Ciasto francuskie kroimy w pasy o szerokości mniej więcej10 cm. Farsz nakładamy równomiernie na pasach ciasta, tak żeby zajmował około7 cm, a następnie delikatnie zwijamy paszteciki. Ciasto które nie ma farszu pozwoli na sklejenie i zamknięcie pasztecików.
  • 3. Zwinięte rulony kroimy w takiej wielkości jak lubimy. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem, Układamy na blachę wyłożoną papierem, do pieczenia i smarujemy rozbitym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do tem. 180 stopni, wkładamy paszteciki i pieczemy około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować