Paszteciki z farszem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na małe ćwiartki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulkę i czosnek ( na małym ogniu aby czosnek się nie przepalił – będzie gorzki). Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy około 20 minut ( musi wyparować woda). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
2.Ciasto francuskie można kupić zarówno mrożone jak też tylko schłodzone. Nie ma znaczenia jakie kupimy bo każde jest dobre. Takie ciasto rozmrażamy ( jeśli było zamrożone), następnie lekko wałkujemy na stolnicy. Ciasto francuskie kroimy w pasy o szerokości mniej więcej10 cm. Farsz nakładamy równomiernie na pasach ciasta, tak żeby zajmował około7 cm, a następnie delikatnie zwijamy paszteciki. Ciasto które nie ma farszu pozwoli na sklejenie i zamknięcie pasztecików.
3.Zwinięte rulony kroimy w takiej wielkości jak lubimy. Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem, Układamy na blachę wyłożoną papierem, do pieczenia i smarujemy rozbitym jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do tem. 180 stopni, wkładamy paszteciki i pieczemy około 30 minut.
Komentarze