Paszteciki z farszem mięsno - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki udusić. Ostudzić. Ugotowane mięso i pieczarki zmielić w maszynce. Dodać jajko, sól, pieprz i dobrze wymieszać ręką.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Zrobić z ciasta kulę. Do dużej miski nalać zimnej wody i włożyć ciasto. Gdy ciasto wypłynie po ok. 20 – 30 minutach, wyjąć i podzielić na pół podsypując mąką. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm w kształcie prostokąta. Nakładać farsz wzdłuż dłuższych brzegów. Zawijać ciastem i odcinać tworząc węża. Kłaść zlepieniem do dołu i pokroić na małe paszteciki. Z reszty ciasta zrobić tak samo kłaść farsz, zawinąć, odciąć i pociąć na małe paszteciki.
Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 minut aż się zarumienią.
Porady
Równie dobrze paszteciki można zrobić z samymi pieczarkami lub kapustą.
Komentarze