Paszteciki z farszem mięsno - pieczarkowym

4.48 (164 ocen)

Idealne na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    250 g masła
    0,5 szklanki śmietany
    80 g drożdży
    3 łyżki mleka
    0,5 łyżeczki cukru
    szczypta soli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    jajko do posmarowania pasztecików
    Farsz
    50 dag ugotowanego mięsa (może być z rosołu kurczak, kaczka, wołowe)
    50 dag pieczarek
    jajko
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki Pasztet

Paszteciki z farszem mięsno - pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki udusić. Ostudzić. Ugotowane mięso i pieczarki zmielić w maszynce. Dodać jajko, sól, pieprz i dobrze wymieszać ręką.
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Zrobić z ciasta kulę. Do dużej miski nalać zimnej wody i włożyć ciasto. Gdy ciasto wypłynie po ok. 20 – 30 minutach, wyjąć i podzielić na pół podsypując mąką. Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm w kształcie prostokąta. Nakładać farsz wzdłuż dłuższych brzegów. Zawijać ciastem i odcinać tworząc węża. Kłaść zlepieniem do dołu i pokroić na małe paszteciki. Z reszty ciasta zrobić tak samo kłaść farsz, zawinąć, odciąć i pociąć na małe paszteciki.
    Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je rozkłóconym jajkiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 35 minut aż się zarumienią.

Porady

Równie dobrze paszteciki można zrobić z samymi pieczarkami lub kapustą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować