Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami

4.31 (247 ocen)

Paszteciki z ciasta francuskiego to wersja dla tych, którzy nie mają ręki do ciasta drożdżowego lub po prostu szukają szybkiego i równie pysznego przepisu na kapuśniaczki. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego (275g)

    Farsz:
    50dag kapusty kiszonej
    cebula
    łyżka oleju
    garść grzybów suszonych
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela ang.
    łyżeczka przyprawy do dań z kapusty

    jajko do posmarowania
    kminek lub mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.31 (247 ocen)

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Grzyby namoczyć ok godziny w 1 szklance wody, gotować ok pół godz. Kapustę zalać niewielką ilością zimnej wody, zagotować, odcedzić. Wlać wodę z grzybów, dodać przyprawy, przesmażoną na oleju cebulkę oraz pokrojone grzybki. Całość wymieszać i dusić ok 30-40 minut, w razie konieczności odparować z nadmiaru wody. Usunąć liść laurowy i ziele ang. Farsz ostudzić.
  • 2. Płat ciasta francuskiego rozwinąć i przeciąć wzdłuż na pół. Wzdłuż każdego płatu ułożyć farsz. Brzegi ciasta lekko zwilżyć wodą, skleić i zwinąć w rulon. Kroić na niewielkie romby. Paszteciki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec ok 20 minut w 190 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Ciasto francuskie Farsz Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź również: Ciasto francuskie na słono

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować