Paszteciki wigilijne z kapustą, grzybami i kminkiem

4.49 (197 ocen)

  • 2 godz.

Czy jest ktoś, kto nie lubi pasztecików? ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    1,5 szklanki mąki pszennej
    125 g półtłustego twarogu
    1 jajko
    0.5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru
    15 g drożdży
    0,5 szklanki mleka

    Składniki na farsz:

    2 garście kapusty kiszonej
    500 g pieczarek
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka kminku
    łyżeczka soli
    50 g masła

    Dodatkowo:

    1 arkusz papieru do pieczenia
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki wigilijne z kapustą, grzybami i kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem oraz solą, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na dziesięć minut do wyrośnięcia.
    Następnie dodajemy przesianą mąkę, pokruszony twaróg, jajko i mieszamy.

    Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

    Kapustę zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
    Odcedzamy i porządnie odciskamy z nadmiaru wody.

    Pieczarki ścieramy na grubych oczkach i podsmażamy na maśle, dodajemy kapustę i roztarty czosnek z kminkiem i solą. Dusimy razem około dziesięciu minut, studzimy.

    Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na długi, na grubość 3 - 4 mm placek (bardziej długi niż szeroki). Na środku układamy farsz z kapusty i pieczarek, delikatnie zamykamy z jednej strony i drugiej, zwijając trochę jak roladę.

    Ostrym nożem kroimy na mniejsze paszteciki, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem.

    Pozostawiamy do wyrośnięcia.

    W tym czasie rozgrzewamy piekarnik, termoobieg, 190 stopni grzanie z dołu. Pieczemy dziesięć minut, następnie zmieniamy na grzanie z góry i pieczemy kolejne dziesięć minut.

    Podajemy z barszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować