Paszteciki kruch drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Gotowanie sprawia mi ogromną satysfakcje ,zwłaszcza gdy widzę ,że komuś smakuje.

  • 30 min

Składniki:


  • Składniki na Farsz:
    600 g pieczarek
    1 duża cebula
    135 ml śmietany
    1 żółtko
    2 łyżeczki mąki
    sól, pieprz
    olej do smażenia
    Ciasto:
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    680 g mąki
    1/3 łyżeczki soli
    250 g zimnego masła
    125 ml śmietany
    3 jajka
    białko do posmarowania pasztecików
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Paszteciki kruch drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie;
    Pieczarki pokrój w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną cebulę.Dodaj pieczarki i smaż tak długo aż odparuje cała woda z pieczarek. Dopraw solą i pieprzem.W miseczce wymieszaj śmietanę, żółtko i mąkę. Wlej do pieczarek i smaż jeszcze chwilę, żeby farsz zgęstniał. Odstaw.Drożdże rozetrzyj z cukrem i odstaw, żeby zrobiły się płynne.
    Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zimne masło i dokładnie rozetrzyj palcami, tak żeby nie było dużych grudek.
    Wlej śmietanę, drożdże, jajka i zagnieć gładkie ciasto.Na posypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na prostokąt (u mnie 53 x 45 cm) i pokrój na 4 pasy. Na każdy pas nałóż farsz i zawiń w ciasny rulon. Ułóż łączeniem do dołu i lekko spłaszcz. Posmaruj roztrzepanym białkiem.Tępą stroną noża zrób kratkę na powierzchni rulonów (nóż obtocz w mące, żeby się nie lepił do ciasta). Następnie ostrą stroną noża pokrój na ukośne paszteciki. Ułóż na blaszce posmarowanej masłem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, do czasu aż będą rumiane (15-30 minut).

Porady

Najlepiej smakuje z czerwony baszcz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować