Paszteciki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
DROŻDŻE WYMIESZAĆ ZE ŚMIETANĄ.
DO MĄKI DODAĆ ŻÓŁTKO ,POKROJONĄ W KAWAŁKI MARGARYNĘ,ŚMIETANĘ Z DROŻDŻAMI.ZAGNIEŚĆ CIASTO.
FARSZ:
MIĘSO, BUŁKĘ I CEBULĘ ZMIELIĆ W MASZYNCE DO MIĘSA.DOPRAWIĆ PRZYPRAWAMI I WYMIESZAĆ.
FORMOWANIE:
CIASTO PODZIELIĆ NA CZTERY CZĘŚCI. Z KAŻDEJ UFORMOWAĆ RULON O DŁ. OKOŁO 40CM.LEKKO ROZWAŁKOWAĆ NA JAKIEŚ 13CM.
1/4 FARSZU ZROLOWAĆ PRZEZ CAŁĄ DŁUGOŚĆ CIASTA I ZAWINĄĆ .
LEKKO DOCISNĄĆ MIEJSCE SKLEJENIA I UŁOŻYĆ DO SPODU.
2.TAK UTWORZONE CZTERY RULONY,CIĄĆ LEKKO Z UKOSA.
KAŻDY PASZTECIK NA WIERZCHU POSMAROWAĆ BIAŁKIEM I UKŁADAĆ NA BLASZCE WYŁOŻONEJ PAPIEREM DO PIECZENIA.PIEC W 190 st.
PRZEZ OKOŁO 30 min.
Komentarze