Paszteciki

0 (0 ocen)

Obowiązkowe na naszym wigilijnym stole...

Składniki:

  • CIASTO:
    1 kg mąki,
    kost. margaryny,
    kost. drożdży,
    szkl. mleka,
    pół łyżeczki soli.

    FARSZ:
    1 kg kapusty kiszonej,
    1 szkl. suszonych borowików,
    3 łyżki bułki tartej,
    łyżka przyprawy do dań z kapusty,
    3 cebule,
    2 liście laurowe,
    2 kulki ziela angielskiego,
    sól,
    pieprz

    DODATKOWO:
    jajko.

Paszteciki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, troszkę odlać i rozrobić w tym drożdże, dobrze je rozgniatając. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę zmieszać z margaryną i solą. Wlać wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Rozwałkować i kroić prostokąty o wym. 8x10cm.
  • 2. Kapustę drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby cała kapusta była przykryta. Dodać namoczone i drobno pokrojone grzyby. Dodać liście i ziele oraz przyprawę do kapusty. Gotować na małym ogniu ok. 2 godz. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć. Kapustę odcisnąć z nadmiaru wody, połączyć z cebulą i bułką tartą. Doprawić do smaku.
  • 3. Na każdy prostokąt ciasta nakładać ok. łyżeczki farszu, zawijać w ruloniki, lekko docisnąć brzegi. Układać na natłuszczonej blasze. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25-30 min w temp. 200st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy