Pasztecik rybno - pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody.
Warzywa obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła klarowanego, wrzucamy warzywa, lekko solimy, mieszamy, podlewamy 4-5 łyżkami wody, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut do odparowania wody.
Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki i smażymy na 2 łyżkach masła klarowanego aż do odparowania płynu.
2.Rybę, warzywa i pieczarki mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy jajko i 2 łyżki bułki tartej. Dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i estragonem. Mieszamy i wykładamy do formy keksowej lub do mniejszych foremek. Jeśli używamy foremek tradycyjnych, należy je wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Foremek silikonowych nie trzeba smarować.
3.Pieczemy w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem 35 minut w mniejszych foremkach lub 55 minut w keksówce. Dekorujemy plasterkami cytryny i gałązkami koperku. Podajemy na zimno.
Porady
Zamiast mintaja możemy użyć filetów innej ryby.
Z podanej ilości składników wychodzi jedna keksówka 21cmx8cm lub 6 mniejszych foremek pasztetu.
Komentarze