1.Makaron ugotować i odstawić do ostygnięcia. Do makaronu dodać roztrzepane jajko i fetę pokrojoną w małą kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę - podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Następnie dodać mięso, a kiedy się podsmaży dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos poddusić jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje.
Przygotować sos beszamelowy. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać sól do smaku i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.
Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, na to mięso mielone, resztę makaronu i całość zalać sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora, posypać oregano i żółtym serem.
Piec - nie przykrywając - około 35 - 45 minut w temperaturze 180ºC, do zrumienienia.
Komentarze