Pastitsio

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Bardzo pyszne i proste danie. Przepis na tę makaronową zapiekankę przywiozłam z zeszłorocznych wakacji w Grecji.

  • Łatwy

Składniki:

  • - cebula pokrojona w kostkę: 1 sztuka
    - czosnek (ząbki): 3 ząbki
    - ser feta pokrojony w kostkę: 200 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - makaron rurki: 500 gramów
    - mięso mielone: 500 gramów
    - mozarella tarta: 1 szczypta
    - oliwa: 4 łyżeczki
    - oregano, sól, pieprz: 2 szczypty
    - pomidory z puszki, osączone i pokrojone: 1 sztuka
    - sos beszamelowy: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Pastitsio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować i odstawić do ostygnięcia. Do makaronu dodać roztrzepane jajko i fetę pokrojoną w małą kostkę.

    Na patelni rozgrzać oliwę - podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i rozgnieciony czosnek. Następnie dodać mięso, a kiedy się podsmaży dodać przetarte pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Sos poddusić jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje.

    Przygotować sos beszamelowy. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać sól do smaku i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

    Wysokie naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, na to mięso mielone, resztę makaronu i całość zalać sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć plasterki pomidora, posypać oregano i żółtym serem.

    Piec - nie przykrywając - około 35 - 45 minut w temperaturze 180ºC, do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować