Ciasto Pastelowe

5 (152 ocen)

Ciasto zdecydowanie mnie zaskoczyło i jest niewątpliwie odkryciem mijającego już roku. W święta cieszyło się dużym zainteresowaniem wśród gości. Przyciągało uwagę nie tylko swoim wyglądem, ale także smakiem. Przepis nie co zmodyfikowany, ale chyba nie zaważyło to na jego wyglądzie ani smaku.

Składniki:

  • Biszkopt różowy:
    3 duże jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 kisiel malinowy
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Biszkopt jasny:
    3 duże jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 kisiel żółty
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto kokosowe:
    5 białek
    1 szklanka cukru
    200 g wiórków kokosowych
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa jabłkowa:
    1,2 kg jabłek (zważonych po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
    1 łyżka masła
    2 galaretki zielone
    Bita śmietana:
    1/2 litra śmietany kremówki
    1-2 łyżki cukru pudru
    1 galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pastelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt różowy:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 170'C.
  • 2. Biszkopt jasny:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 34 x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 - 35 minut w temperaturze 170'C.
  • 3. Ciasto kokosowe:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180'C przez 15 minut.
  • 4. Masa jabłkowa:
    Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i smażymy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy galaretkę i mieszamy do połączenia się składników.
  • 5. Bita śmietana:
    Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy, dodajemy cukier i mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę.
    Przełożenie ciasta:
    Na biszkopt różowy wykładamy jeszcze ciepłe jabłka ,przykrywamy żółtym biszkoptem, wykładamy bitą śmietanę i przykrywamy ciastem kokosowym. Wierzch dowolnie dekorujemy.
    Przepis pochodzi z książki: Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować