PASTEIS DE NATA – portugalskie tartaletki z kremem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Są to portugalskie ciasteczka, na które przepis jest strzeżoną tajemnicą, a ich wypiekanie zapoczątkowali zakonnicy z klasztoru Hieronimitów.Legenda głosi, że białka wykorzystywali do krochmalenia habitów, a z pozostałych żółtek wypiekali słodkości.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * ciasto francuskie – 1 op
    * masło do posmarowania foremek
    * cukier trzcinowy – 1 łyżka
    * mleko 3,2% – 220 ml
    * skórka z cytryny
    * cynamon – 0,5 łyżeczki
    * mąka pszenna – 25 g
    * cukier drobny – 120 g
    * woda – 70 ml
    * żółtko – 4 szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pasteis de nata – portugalskie tartaletki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy masłem po całości, posypujemy cukrem trzcinowym, ponownie zwijamy i wstawiamy na ok. 15 minut do lodówki.

    Do 3/4 mleka dodajemy skórkę cytrynową i cynamon, gotujemy, w reszcie rozrabiamy mąkę i wlewamy do gotującego się mleka.

    Cały czas mieszając doprowadzamy do zgęstnienia.

    Wodę gotujemy z cukrem na syrop ( ok. 5 minut ) i powoli wlewamy do masy jajecznej cały czas mieszając, studzimy.

    Do wystudzonej masy dodajemy żółtka i bardzo dokładnie mieszamy.

    Schłodzone ciasto francuskie kroimy na 8-10 rolek i na stojąco wkładamy do przygotowanej foremki wysmarowanej odrobiną masła.

    Ważne jest, by rolki położyć na stojąco – jaki pień – sprawi to, że ciasto francuskie po upieczeniu będzie ładnie odchodziło płatkami.

    Zgniatamy wylepiając foremki, wypełniamy masą jajeczną i zapiekany ok. 25-30 minut / 200C.

    Studzimy i posypujemy cukrem pudrem!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Ciasto francuskie Masa Porto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować