Pasteis de Belem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest to tradycyjny wypiek kuchni portugalskiej. Polecił mi go spotkany w tramwaju rodowity lizbończyk.

Składniki:

  • ● mrożone ciasto francuskie
    ● 50 ml kremówki
    ● 350 ml mleka 3,2-proc.
    ● 3 łyżeczki cukru
    ● 4 żółtka
    ● szczypta soli
    ● 2 łyżeczki mąki pszennej
    ● 1/2 łyżeczki cynamonu
    ● 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    ● skórka z cytryny
    ● cukier puder

Pasteis de belem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Natłuszczone foremki do
    muffinek wy kładamy rozwałkowanym
    ciastem. Pieczemy
    10 minut w temp. 220 °C.
  • 2. W kąpieli wodnej zagotowujemy
    mleko, dodajemy
    żółtka, cukier, cynamon, kremówkę,
    sól, wanilię i skórkę
    z cytryny. Mieszamy. Wsypujemy
    mąkę i miksujemy, aż
    otrzymamy gęsty budyń
  • 3. Masę wlewamy we wgłębienia
    w upie czonym cieście.
    Pieczemy w temp. 200 °C, aż
    wierzch zbrązowieje. Podajemy
    gorące posypane cukrem
    2. pudrem i cynamonem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Komentarze

Podobne przepisy