Pasta ze śledzi

5 (182 ocen)

Pyszny dodatek do chleba.

Składniki:

  • 3 filety śledziowe (ok. 200 g)
    1/2 średniej czerwonej cebuli
    1/2 średniego jabłka
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 niepełna łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżki majonezu
    1/2 łyżeczki cukru
    świeżo zmielony pieprz
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta ze śledzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe moczymy w wodzie, odciskamy i osuszamy kuchennym ręcznikiem. Kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Cebulę również kroimy w bardzo drobną kostkę. Obrane jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach i od razu skrapiamy sokiem z cytryny.
  • 2. Pokrojone śledzie, cebulę, jabłko i 1 łyżkę szczypiorku mieszamy, doprawiamy cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy majonez i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypujemy pozostałym szczypiorkiem.

Porady

Pastę można przygotować wieczorem i podać następnego dnia na śniadanie. Śledzie trzeba porządnie odcisnąć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować