Pasta ze śledzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe moczymy w wodzie, odciskamy i osuszamy kuchennym ręcznikiem. Kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Cebulę również kroimy w bardzo drobną kostkę. Obrane jabłko ścieramy na tarce o średnich oczkach i od razu skrapiamy sokiem z cytryny.
2.Pokrojone śledzie, cebulę, jabłko i 1 łyżkę szczypiorku mieszamy, doprawiamy cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy majonez i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem posypujemy pozostałym szczypiorkiem.
Porady
Pastę można przygotować wieczorem i podać następnego dnia na śniadanie. Śledzie trzeba porządnie odcisnąć z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Komentarze