Pasta z pieczonych bakłażanów

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Smaczna pasta, polecam spróbować

  • 1 godz. 10 min

Składniki:


  • Bakłażan 2 szt.
    cebula 1 szt.
    sok z cytryny 2 łyżki
    oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 150 ml
    czosnek wyciśnięty z 2-3 ząbków
    sól, biały pieprz mielony, ostra papryka do smaku

Pasta z pieczonych bakłażanów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ylg42y 1. Bakłażany myjemy, osuszamy
  • image-1cti0hy 2. owijamy w aluminiową folię i nakłuwamy widelcem.
  • 3. wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i pieczemy 1 godzinę
  • image-1xmiqgw 4. w międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w drobna kostkę i szklimy
    na oliwie, uważając by nam się nie przypaliła
  • image-07530fu 5. upieczone, miękkie bakłażany wyciągamy z folii, obieramy ze skórki
    i ugniatamy za pomocą widelca, dodajemy zeszkloną cebulę, czosnek, sok z cytryny
  • 6. doprawiamy do smaku i mieszamy.

Porady

pastę podajemy na grzankach, tostach, krakersach lub na chlebie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy