Pasta z ciecierzycy (hummus)

0 (0 ocen)

  • 10 min

Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Warto docenić jej właściwości, gdyż może okazać się pomocna w przypadku wielu schorzeń.

  • 10 min

Składniki:

  • Ciecierzyca (cieciorka) konserwowa - puszka
    Nasiona sezamu - 4 łyżki
    Oliwa/olej rzepakowy - 3 łyżki
    Czosnek - ząbek
    Sok z połowy średniej cytryny
    Zimna, przegotowana woda - 3 - 4 łyżki
    Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasta z ciecierzycy Hummus

Pasta z ciecierzycy (hummus) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasiona sezamu podpraż na suchej patelni (mają tylko delikatnie się zarumienić).
    Ostudzony sezam zmiksuj blenderem na proszek, następnie dodaj oliwę - ponownie zmiksuj.
    Do pasty dodaj odsączoną ciecierzycę i pozostałe składniki - zmiksuj na jednorodną, puszystą masę (wodę dolewaj w razie potrzeby podczas miksowania).
    Na koniec dopraw do smaku solą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować