Bakłażan, przez wieki traktowany był jedynie jako egzotyczna ozdoba stołu. Dziś króluje w różnych kuchniach. Podbija też polskie podniebienia :) Pasta z bakłażana jest jednym z przykładów jak smaczne można go przyrządzić. I co najważniejsze drogie Panie i Panowie: Bakłażan uważany jest za afrodyzjak
0 (0 ocen)
Porady
Składniki można też zmiksować blenderem ręcznym na idealną i jednolitą pastę. Zamiast grzanek można też użyć chlebków pitta. Jeśli pastę z bakłażana szykujemy na szwedzki stół, najlepiej podać ją oddzielnie, obok grzanek. Grzanki można przed nałożeniem pasty skropić oliwą z oliwek, a na pastę ułożyć po kawałku serka koziego w ruloniku. W przypadku smażenia bakłażanów trzeba pamiętać o jednej ważnej rzeczy – ponieważ lubią one pić olej, należy wcześniej nasmarować je oliwą i smażyć na suchej patelni. W przeciwnym razie wciągną tyle tłuszczu, ile uprzednio rozgrzaliśmy na patelni.
Komentarze