Pasta tahini

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pasta tahini to nic innego jak ziarna sezamu zmiksowane z oliwą. Nieodzowna przyprawa w kuchni bliskowschodniej.

  • Łatwy

Składniki:


  • - sezam: 200 gramów
    - olej sezamowy lub inny: 3 łyżki

Pasta tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziarenka wrzucamy na suchą patelnię i prażymy na małym ogniu często mieszając do lekkiego zrumienienia. Studzimy. Dodajemy oliwę i blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Masa powinna być oleista lecz nielejąca się. Można ją przechowywać przez 3 miesiące w lodówce.
    Pastę tahini wykorzystuje się do przyprawiania mięs, ryb i warzyw, ale również do ciast i zup. Wymieszana z miodem nadaje się do deserów i na kanapki. Jest nieodzownym składnikiem hummusu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy