PASTA SEZAMOWA TAHINI

0 (0 ocen)

  • 15 min

Aksamitna pasta z lekko podprażonych nasion sezamu o orzechowym smaku.To właściwie masło sezamowe powstające w procesie rozdrabniania uprażonych nasion. jest idealna w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jako dodatek do przeróżnych dań.Najbardziej znane to hummus i i baba ghanous.

  • 15 min

Składniki:


  • 200g nasion sezamu
    2-3 łyżki oleju np.sezamowego, rzepakowego

Pasta sezamowa tahini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sezam 1. Nasiona sezamu wsypałam na suchą i rozgrzaną patelnię.
    Prażyłam go ciągle mieszając przez kilka minut.
    Powinien być lekko złoty i lśniący.
    Nie można go przypalić ani za długo smażyć - stanie się wtedy gorzki.

  • zmielony sezam 2. Następnie wystudzone nasiona zmiksowałam.
    Użyjcie dobrego blendera albo młynka do kawy.
    Zapach podczas mielenia jest rewelacyjny.
    Pachnie chałwą w całej kuchni.
  • sezamowa pasta tahini 3. W trakcie albo pod koniec miksowania, jeśli uznacie ,że ciężko się miksuje
    i pasta jest za gęsta dodajcie oleju.Zrobi się wtedy aksamitna i płynna.

Porady

Można również wykorzystać ją do chałwy, lodów lub sezamek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy