Pasta rybna z zieloną pietruszką

0 (0 ocen)

  • 10 min

Propozycja na zdrową, smaczną, prostą i szybką w przygotowaniu pastę na bazie tuńczyka z dodatkiem zielonej pietruszki. Pasta idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem oraz warzywnymi dodatkami np. ogórkiem czy pomidorem :)

  • 10 min

Składniki:

  • - 1 mały pęczek natki pietruszki
    - 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
    - 1 ząbek czosnku
    - 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek (extra virgin)
    - 1 szczypta cukru brzozowego
    - czarny pieprz
    - sól do smaku
    - szczypiorek (opcjonalnie)

Pasta rybna z zieloną pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki tuńczyka odsączamy z zalewy i przekładamy do naczynia.
  • 2. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, 1 (dość duży) ząbek czosnku, listki natki pietruszki i szczyptę cukru brzozowego. Wszystko miksujemy za pomocą blendera do momentu odpowiedniego połączenia się wszystkich składników.

    Tak powstałą pastę doprawiamy solą i czarnym pieprzem.

    Życzę smacznego! :)

Porady

* do gotowej pasty możemy także dodać drobno posiekany szczypiorek.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy