Pasta pomidorowa z czosnkiem i bazylią na pizzę

0 (0 ocen)

Często smaruję blat pizzy przecierem pomidorowym lub ketchupem ale skoro mamy sezon pomidorowy postanowiłam zrobić pastę, która sprawdziła się w sam raz. Ciasto nie jest od niej wilgotne a smaki dobrze się komponują z ulubionymi składnikami - salami, oliwkami czy szpinakiem.

Składniki:

  • 7 dużych, dojrzałych pomidorów (użyłam malinówek)
    łyżka oliwy
    ząbek czosnku
    10 listków bazylii
    ostra papryka
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasta pomidorowa z czosnkiem i bazylią na pizzę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory obieramy ze skóry, wykrajamy szypułki. Na oliwie smażymy 2-3 minuty plastry czosnku i bazylię. Dodajemy pomidory.2 rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dosypujmy do smaku sól i paprykę. Na małym ogniu dusimy, mieszając od czasu do czasu aż powstanie gęsta pasta. Przekładamy do słoiczki. Pełnię smaku ma już następnego dnia.

Porady

Z podanych proporcji wyszło ok. 250 ml pasty ale wszystko zależy od miąższu pomidora, ilości soku, itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Przecier pomidorowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować