Zmiksowana ugotowana kasza gryczana z jaglaną oraz z serkiem wiejskim. Może stanowić pastę do pieczywa, wafli itp. Z dodatkiem warzyw smakuje bardzo dobrze, a najlepiej świeżo przygotowana.
2 min
Składniki:
4 łyżki kaszy gryczanej
3 łyżki kaszy jaglanej
serek wiejski 1 opakowanie
sól i pieprz do smaku
szczypiorek do posypania (opcjonalnie)
Pasta - puree kaszowo-serkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze gryczaną i jaglaną dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem. Zagotowujemy 1,5 szklanki wody i mix kasz wrzucamy na wrzątek. Gotujemy do miękkości - okolo 10 minut góra 15 minut. Osączamy na sicie.
2.Do malaksera/blendera przekładamy mix ciepłych kasz, dodajemy serek wiejski, przyprawiamy sola i pieprzem - miksujemy na puree.
Spozywamy na pieczywie z dodatkiem świeżych warzyw.
Komentarze