Pasta - puree kaszowo-serkowe

0 (0 ocen)

  • 2 min

Zmiksowana ugotowana kasza gryczana z jaglaną oraz z serkiem wiejskim. Może stanowić pastę do pieczywa, wafli itp. Z dodatkiem warzyw smakuje bardzo dobrze, a najlepiej świeżo przygotowana.

  • 2 min

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy gryczanej
    3 łyżki kaszy jaglanej
    serek wiejski 1 opakowanie
    sól i pieprz do smaku
    szczypiorek do posypania (opcjonalnie)

Pasta - puree kaszowo-serkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kasze gryczaną i jaglaną dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem. Zagotowujemy 1,5 szklanki wody i mix kasz wrzucamy na wrzątek. Gotujemy do miękkości - okolo 10 minut góra 15 minut. Osączamy na sicie.
  • 2. Do malaksera/blendera przekładamy mix ciepłych kasz, dodajemy serek wiejski, przyprawiamy sola i pieprzem - miksujemy na puree.
    Spozywamy na pieczywie z dodatkiem świeżych warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy