PASTA FLORA - grecka tarta z konfiturą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na tartę przywieziony z wakacji spędzonych w Grecji.

  • 30 min

Składniki:



  • 1 1/2 konfitury naszego wyboru
    1/3 szklanki cukru
    1 szklanka masła
    1 łyżeczka startej skórki z cytryny lub pomarańczy
    2 jajka ( temp. pokojowa)
    3 łyżeczki koniaku
    3 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tarta z owocami Desery Pasty

Pasta flora - grecka tarta z konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszkamy masło ze skórką z pomarańcza i cukrem. Dodajemy jajka, koniak i wyrabiamy. Następnie mieszkamy wszystko z mąką i proszkiem do pieczenia.
    Oddzielamy 1/3 na górną cześć tarty, pozostałą część ciasta rozwakowujemy i układamy na natluszczonej blaszce tak żeby ciasto pokrywało ścianę baszki. Smarujemy ciasto dżemem lub konfiturami. Pozostałą część ciasta rozwałkowujem, kroimi w paski i układamy na konfiturze, tworząc w tej sposób kratkę. Tartę pieczemy w uprzednio rozgrzanym piekarniku w 180C okolo 35 - 40 minut.
    Kali Oreksi !

Porady

Ciasto po wyrobieniu możemy owinąć w folie do żywności i odstawić na pół godziny do lodówki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować